top of page

Medical taping & CrossLinq®

Medical taping, elastisch tapen, functionele taping, elastic therapeutic taping, kinesio taping...... het is allemaal hetzelfde. 

IMG_4197.jpeg

Het lichaam is zeer goed in staat zichzelf te "helen", zeker als het hier en daar wat extra ondersteuning krijgt. Eigenlijk is dan ook gelijk de werking en het nut van de tape omschreven.

De 4 belangrijkste effecten van medical taping zijn:

1. Verbetering van de spierfunctie

2. Verbetering van de microcirculatie/activering van de lymfeafvoer

3. Pijndemping

4. Ondersteuning van de gewrichtsfuncties

Door de tape, via de juiste techniek, op aangedane spieren, pezen, huid of lymfebanen ondersteunt, beschermt of prikkelt (al naar gelang de indicatie) de aangedane weefsels. Hierdoor verbeterd de functionaliteit en de mobiliteit. Het bewegen activeert, zoals hierboven al beschreven, het zelf herstellend vermogen van het lichaam. De pijn kan hierdoor afnemen en mogelijk zelfs helemaal verdwijnen, terwijl je je bewegingsvrijheid behoudt. 

De verschillende tape-technieken kunnen door en over elkaar gebruikt worden. Dit betekend dat een probleem in meerdere lagen gelijk aangepakt kunnen worden. De tape benut de elasticiteit van de eigen huid. Door bepaalde technieken van de huid strak trekken en de tape opbrengen zonder rek, zullen er ribbels ontstaan in de huid. Juist deze ribbels zorgen ervoor de de huid iets opgetild wordt. Hierdoor komt er meer ruimte in het gebied van de onderhuid. Doordat de circulatie nu gestimuleerd en verbeterd wordt, verminderd het de pijnlijke druk in de huidlagen en spieren. Je zal gelijk minder pijn en meer bewegingsvrijheid voelen. Het gebruik van medical taping is geen therapie op zich. Je zal daarnaast altijd een gericht oefen-,  therapie- of massage programma moeten volgen om functioneel herstel te bevorderen en terug komende klachten (recidief) te voorkomen.  

Medical tape kan o.a. ingezet worden bij:

- Hooikoorts / COPD /Long taping voor bv (ex-)COVID-19 patiënten.

- Zwelling (oedeem) en bloeduitstortingen (hematomen)

- Houdingsproblematiek

- Zenuwpijn

- Orgaan gerelateerde klachten (segmentale verschijnselen) bv buik, menstruatie,...

- Spanningsklachten, waaronder; nek-, schouder-, rug-, hoofdpijn klachten

- Blessure aan schouder, knie, kuit, rug, benen, voet, enkel

- Littekens 

Naast deze enkele voorbeelden zijn er nog ongelooflijk veel meer mogelijkheden. Samen kunnen we altijd kijken wat de mogelijkheden zijn. 

Hoewel de effecten van medical taping tot nog toe niet wetenschappelijk zijn aangetoond, laat de praktijk goede resultaten zien. Dit geldt hetzelfde voor het gebruik van de CrossLinq.

CrossLinq worden in vooral Azië al langer gebruikt op triggerpoints en acupunctuurpunten. De plakkers worden als het waren "aangetrokken" tot deze punten waarbij ze een opheffende werking hebben op de pijnpunten. De pijnpunten worden als het waren weer in balans gebracht. Tot op heden is er geen duidelijke verklaring waarom de (elektromagnetische geladen) CrossLinq werkt. Dat het zijn werking heeft op de zenuwbanen, triggerpoints  en acupunctuurbanen heeft in de praktijk wel uitgewezen.

CrossLinq kan o.a. ingezet worden bij:

- Littekens

- Menstruatieklachten

- Algemene schouderpijn

- Algemene nekklachten

- Allergieën

- Astma

- Rugklachten

- Verstoorde concentratie

Dit zijn maar elke voorbeelden, er is nog veel meer mogelijk. Samen kunnen we kijken wat hiermee de mogelijkheden zijn.

Beide soorten behandelingen zijn geen therapie op zichzelf en worden dan ook meestal in een massage behandeling meegenomen.

Er zijn uitzonderingen en daar maken we samen een afspraak voor. Deze kan dus niet ingepland worden. 

 

Het materiaal hiervoor dient los bij mijn aangeschaft te worden, met de note dat ik alleen mijn eigen materiaal gebruik. Bij de tarieven staat dit verder beschreven.

7E6B41CE-AC13-4201-A2A2-18DC057C0E47_1_201_a.heic
C1FCD8A7-CD0B-4E12-8577-8997AEAA0369.heic
Schermafbeelding 2021-12-21 om 12.31.47.png
Schermafbeelding 2021-11-01 om 10.01.41.png
2409A15F-A03D-4FEA-BBCC-B5A7EE4EEB5B.heic
bottom of page