top of page
21547BA0-2190-401F-9098-F5C284F1D55E_1_105_c.jpeg

BLOG:
Massage na Corona

Daar zit ik dan. Achter mijn computer, klaar om een “blog” te schrijven over waarom je na CORONA (COVID-19) zeer goed terecht kunt bij een masseur die ervaring heeft met het behandelen van de rest-/ longcovid-verschijnselen. Na van alles al te hebben gelezen, verzameld, een webinar en cursus te hebben gevolgd en te hebben toegepast, slaat ook bij mij het noodlot toe. Helaas kan ik nu niet alleen maar schrijven over mijn ervaringen vanuit de praktijk, maar ook uit persoonlijke ervaring. Voor mij was het doormaken van een covid-infectie en de restverschijnselen allesbehalve een pretje. Voordat dit een enorm zielig verhaal gaat worden, gaan we vooral kijken wat ik als masseur voor je kan betekenen.

Een deel van de mensen die COVID-19 heeft gehad, blijft ook nadat de infectie is verdwenen last hebben van benauwdheid en kortademigheid. Uit eigen kringen, inclusief mijzelf, hoor ik terug dat mensen keer op keer naar een huisarts blijven gaan voor aanhoudende klachten. Vaak als behoorlijke “griepverschijnselen” die zelfs tot maanden na de besmetting blijven bestaan.

 

Ademhalingsproblemen omdat men vaak hoog en oppervlakkig ademhaalt. Hierdoor leert men zichzelf een verkeerde ademhaling aan.

Druk op de borst, vaak verklaarbaar door verkeerd ademen. Hierdoor verkramp je de borstspier en dat voelt als druk op de borst.

 

Verhoogde hartslag mede door het ontvangen van te weinig zuurstof als gevolg van een verkeerde ademhaling.

Spierpijn wat zich vaak in de rug of in de ledematen bevindt. Ook dit geeft weer extra druk op de longen.

Pijn tussen de schouderbladen is een veel gehoorde klacht. Een verkrampte ademhaling kan hiermee te maken hebben.  

 

Mede door deze aanhoudende klachten kampt men vaak met extreme vermoeidheid, waardoor men tot bijna niets in staat is en hierdoor langdurig thuis zit. Blijven hoesten. ‘s Nachts maar een paar uur kunnen slapen omdat ze zo benauwd zijn. Ook de angst. Het is best wel spannend als je het zo benauwd hebt. Gaat dit nog wel over en hoelang duurt dit nog? Hoe zit het met mijn werk en de zorg voor mijn gezin?

Gevolg hiervan is vaak; bloedprikken, puffers, longfoto’s die gemaakt moeten worden en afspraken maken bij de cardioloog. Na 6 weken totale rust kan men bij de Fysiotherapeut terecht om langzaam weer conditie op te bouwen, met een minimaal trainingsprogramma van 12 weken

Nu die SPORTMASSEUR, ofwel wat kan IK betekenen in dit hele verhaal? Nou een heleboel meer dan dat je in eerste instantie zou kunnen bedenken. Ik heb deze opsomming van technieken niet zelf bedacht. Deze komen bij Brigitte Verheij en Natasja Franchimont vandaan. Ik beheers wel al deze diverse technieken die de klachten van ex-corona patiënten zouden kunnen verlichten, dus dat komt even heel goed uit.

 1. Bindweefselmassage op het "segmentaal gerelateerde" gebied, in dit geval het hoofd- en longgebied en een stukje van het hart en de lever.

 2. Fasciale technieken op de "m. serratus posterior superior" (bovenste achterste gezaagde (schuine rug)spier.

 3. Lymfedrainage op de hals en het gelaat.

 4. Techniek op de m. diafragma.

 5. Triggerpoint behandelingen op de 6 spieren die betrokken zijn bij longproblematiek.

 6. Cupping, zowel dynamisch als statisch.

 7. Medical taping, als onder andere het aanleggen van een COPD-taping. Met ondersteuning en in cursus van/met FysioFlexibel en AmicaManu heb ik nog wat extra toevoegingen kwa taping erbij geleerd. Daarbij geeft het gebruik van CrossLinq een enorm heilzaam effect en dan spreek ik zeker vanuit eigen ervaring.

 

Deze technieken, die ik als sportmasseur kan inzetten in samenwerking met de oefeningen van de fysiotherapeut, maakt dat ik je herstel zeer goed kan ondersteunen dan wel kan bevorderen.

Samen kijken we wat je op dat moment aan kunt om een opbouwend en herstel bevorderend programma in te richten. Niet alle technieken zullen altijd en in één keer toegepast worden. We kijken samen wat je aankunt.

Gelukkig kan je ook zelf het een en ander doen. Bijvoorbeeld tien minuten per dag ademhalingsoefeningen doen met de bodyscan. Deze oefeningen maken je kalmer en alerter op een diepere ademhaling.

 • Zoek een rustige plek waar je even 10 minuten in alle rust door kan brengen.

 • Ga lekker zitten of liggen en sluit je ogen.

 • Breng je aandacht naar de binnenkant van je lichaam zodat je het hier en nu even los kan laten. Focus op een diepe buikademhaling.

 • Ga in gedachte, stapje voor stapje, je hele lichaam langs. Van boven naar beneden en hou je gedachte elke keer even vast bij elk lichaamsdeel; je gezicht, je schouders, je armen, je handen, je rug, je borst, je buik, je billen, je bekken, je benen, je voeten.

 • Blijf diep ademhalen zonder deze te veranderen. Leg bijvoorbeeld je handen op je buik zodat je daar naartoe kan ademen.

 • Laat je niet verleiden om te gaan analyseren.

 • Laat elke gedachte die bij je opkomt weer varen en focus terug op je ademhaling.

 • Als je bij je voeten aangekomen bent, kan je altijd weer terug omhoog naar je hoofd.

 

Uiteraard zijn er ook nog diverse rekoefeningen voor de 6 spieren die betrokken zijn bij longproblematieken en kan ik je helpen met bewegingsadviezen.

Mocht je nog vragen hebben na het lezen van deze blog met wat ik zou kunnen betekenen voor jou of misschien wel iemand in jouw omgeving, schroom dan niet en neem contact op. Mijn gegevens zijn te vinden op www.contour-massage.nl

Mocht je direct een afspraak willen maken kan dit natuurlijk ook.

Maak hier je afspraak

Als je een afspraak wilt inplannen, klikt je op de bovenstaande link.

Hierbij is eenmalig registreren nodig.

Graag verwijs ik je naar de  algemene voorwaarden en huisregels.

Als laatste wil ik alleen maar zeggen; Hou vol!! Je staat er niet alleen voor. Zoek hulp, samen komen we er wel!!

 

Groet SuzannA💆‍♀️

bottom of page